Błędy, które powodują, ze tłuszcz nie znika

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Błędy, które powodują, ze tłuszcz nie znika

33681 Views

Wiele osób nie wie, jak spalić tkankę tłuszczową, a to może doprowadzić do nieefektownego odchudzania. Jest to częsty problem, który dotyka niemal każdą osobę, która zdecydowała się na przejście na dietę odchudzającą. Jeśli odchudzasz się już od jakiegoś czasu i bezskutecznie próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, to koniecznie sprawdź, jakie są sposoby na to, by uskutecznić proces spalania tkanki tłuszczowej oraz dowiedź się, jakie błędy uniemożliwiają skuteczne odchudzanie, by nigdy ich nie popełniać.

Spis treści: 

Błąd pierwszy: za mały deficyt kaloryczny

Kiedy przechodzimy na dietę odchudzającą musimy wprowadzić wiele zmian w naszym codziennym sposobie odżywiania. Jednym z podstawowych błędów, jest wprowadzenie za małego defektu kalorycznego, a to niestety może utrudnić nam zmniejszenie masy tłuszczowej ciała. Doskonały defekt kaloryczny, który umożliwi nam schudnięcie do 0,5 kilograma na tydzień, to 500 kalorii. Im większy defekt kaloryczny, tym lepsze efekty uda nam się osiągnąć w ciągu jednego tygodnia. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duży defekt kaloryczny może doprowadzić do wielu niedoborów, a w drastycznych przypadkach nawet do niedożywienia.

Błąd drugi: Za mało ruchu podczas diety

Są osoby, które uważają, że dieta odchudzająca i stosowanie się do jej wszystkich zasad ta dam najlepsze efekty, czyli zrzucenie nawet 10 kilogramów w ciągu tygodnia. To jednak nie jest możliwe, bez wykonywania odpowiedniej aktywności fizycznej, która pobudzi organizm do spalania tkanki tłuszczowej.

Jeśli naszym celem jest zmniejszenie tkanki tłuszczowej w organizmie, to najlepiej zrobimy jeśli dobrze zbilansowaną dietę połączymy z treningiem interwałowym. Jest to rodzaj ćwiczeń, który  organizmie uaktywnia proces wydzielania hormonu wzrostu. A jest to jeden z hormonów, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ogromnym błędem wielu osób podczas odchudzania, jest to, że pomijają one aktywność fizyczną która jak wynika z badań, jest jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.

Błąd trzeci: niestosowanie termogeników

W naturze i na rynku suplementów diety pojawia się wiele rodzajów termogeników. Są to produkty, które przyczyniają się do podniesienia temperatury ciała w organizmie, a to sprawia, że organizm jest zmuszony do wytwarzania dodatkowej energii do obniżenia temperatury ciała. Dodatkowo energia jest pozyskiwana z zapasów tkanki tłuszczowej, która dzięki temu zaczyna się utleniać. Tegmogeniki działają tak skutecznie, jak ćwiczenia. Przyczyniają się one również do przyśpieszenia pracy metabolizmu. W postaci naturalnej i w suplementach diety najpopularniejsze to:

  • Kofeina,
  • Imbir,
  • Zielona kawa,
  • Zielona herbata,
  • Cynamon,
  • L-karnityna,

Błędem wielu osób jest pominięcie tych składników w diecie. Co prawda ich brak nie sprawia, że zrzucenie zbędnych kilogramów jest niemożliwe, ale przyczyniają się one do przyśpieszenia procesu spalania tłuszczu.

Błąd czwarty: za mało magnezu

Wszyscy wiemy, choćby z reklam, że magnez jest niezbędny dla naszego zdrowia. Dziś jednak chciałbym napisać o jego wpływie na procesy termoregulacji i co za tym idzie stymulację  spalanie niechcianego tłuszczu zapasowego.

Co nam daje magnez?

Magnez jest pierwiastkiem o niezwykle istotnym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze on aktywny udział w prawie 300 różnych reakcjach enzymatycznych, w tym wszystkich zaangażowanych w przemiany energetyczne angażujące ATP. Odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, pracę mięśni,  regulacji ciśnienia tętniczego, a także procesy termoregulujące. Właściwe spożycie tego pierwiastka jest warunkiem niezbędnym do utrzymania równowagi biochemicznej organizmu, co szczególnie dla sportowców powinno być celem priorytetowym. 

Termogeneza, a spalanie tłuszczu

Pod hasłem termogenezy, kryją się procesy których efektem jest wzmożona produkcja ciepła. Wzrost intensywności tych przemian powoduje zwiększenie wydatków energetycznych  przez co dla utrzymania ich wysokiego tempa, w organizmie wzrasta konieczność wykorzystania kwasów tłuszczowych, zgromadzonych w tkance zapasowej. Z tej przyczyny chociażby, w planach odchudzających kładzie się duży nacisk na zwiększanie metabolizmu poprzez nasilenie procesu termogenezy.

Odpowiednia podaż magnezu stymuluję efektywność termogenezy

Wysokie stężenie magnezu jest kluczowe dla procesów termogenezy. Jego niedobory doprowadzają do obniżenia tempa przemiany materii. Dostępność magnezu stymuluje procesy wydzielania białka termogeniny, w komórkach tkanki tłuszczowej. Powoduje to w efekcie wzrost jej produkcji i aktywację metabolizmu. Zadaniem termogeniny jest uruchamianie reakcji fosforylacji oksydacyjnej, której towarzyszy uwalnianie dużych ilości energii cieplnej i jego pożądane następstwa.

Gdzie znajdziemy magnez?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez, uwzględniając jego słabą przyswajalność z diety, kształtuje się na poziomie około 400 mg na dobę. Sportowcy muszą dostarczać go w dużo większej ilości, gdyż wydalany jest on wraz z potem, oraz stanowi istotny składnik budowy włókien mięśniowych. Wyliczono, że w celu zbudowania 1 kg tkanki mięśniowej, potrzebujemy dostarczyć 200 mg magnezu. Dodatkowa dawka magnezu jest też zdecydowanie wskazana w cyklu redukcyjnym. Przyjmowanie specjalistycznego preparatu UNS ZINMAG 6, który zawiera 450 mg magnezu w jednorazowej dawce, bezpośrednio po treningu, nie tylko uzupełni straty tego pierwiastka powstałe podczas ciężkiego treningu, ale również dostarczy go w ilości potrzebnej komórkom mięśniowym do wzrostu. Do polecanych jego źródeł należą:

  • kakao i gorzka czekolada,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • orzechy i migdały,
  • sezam,
  • zielone warzywa liściaste
  • wody mineralne, szczególnie z doliny Popradu.
W kategorii: ODCHUDZANIE

Zostaw komentarz

Kod