Białko serwatkowe. Dlaczego jest lepsze?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Białko serwatkowe. Dlaczego jest lepsze?

22977 Views

Dla wielu osób aktywnych fizycznie wybranie odpowiedniej odżywki białkowej może stanowić duży problem. Przyczyną tego jest ogromny wybór różnego rodzaju suplementów diety dla sportowców. Jednak jedną z najlepszych jest odżywka białkowa z serwatki. Jest to preparat, który skutecznie wspomaga rozbudowę masy mięśniowej. Spożywając ten suplement do organizmu człowieka dostarczone zostają ważne aminokwasy egzogenne. Rola tych składników jest niezastąpiona dla osób aktywnych fizycznie. Dziś sprawdzimy jakie działanie ma białko serwatkowe i dlaczego jest najlepsze.

Spis treści: 

Białko serwatkowe – co to jest?

Serwatka jest produktem, który zostaje wytworzony przy produkcji sera. Jest ona płynem, który na początku nie ma w sobie zbyt dużej ilości białka. W większości składa się ona z węglowodanów i tłuszczy. Do przygotowania odżywki białkowej serwatka musi przejść przez dwa etapy produkcji. Pierwszy to ultrafiltracja, czyli proces oddzielania białek od tłuszczy i węglowodanów. Kolejnym etapem jest mikro-filtracja  inaczej wysuszanie. W tym etapie białko jest oddzielane od wody.

Dzięki temu białko serwatkowe pozostaje naturalnym składnikiem.  Jednak w tak podstawowej formie nie ma ono jeszcze żadnego smaku i zapachu. Dlatego wielu producentów decyduje się na zwiększenie walorów smakowych przy pomocy słodzików i aromatów. Jednak mimo tych substancji dodatkowych białko serwatkowe to nadal odżywka, która w większości przypadków składa się z osiemdziesięciu procent białka.

Białko serwatkowe, dlaczego warto?

Spożywanie właśnie tego suplementu diety skutecznie wspomaga szybką rozbudowę masy mięśniowej. A jest to możliwe dzięki temu, że dostarcza ono do organizmu aminokwasy rozgałęzione. Między innymi leucynę, walinę i izoleucynę, a są to aminokwasy które są uznawane za niezbędne, czyli egzogenne. To oznacza, że organizm człowieka nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Dodatkowo białko serwatkowe ma bardzo podobną budowę do tego, które znajduje się naturalnie w mięśniach.

Spożywając ten suplement diety dostarczymy aż dwadzieścia sześć procent aminokwasów, jest to skład, który znajduje się w mięśniach. To sprawia, że jest to odżywka, która wspomaga szybką regeneracje tkanki mięśniowej, wspiera rozbudowę i przyspiesza proces syntezy białek. Jednak to nie wszystko, białko serwatkowe wzmacnia proces anaboliczne oraz hamuje katabolizm. Do procesu rozpadu białek w mięśniach dochodzi kiedy tkanka mięśniowa zostanie uszkodzona podczas wysiłku fizycznego. Kiedy po treningu spożyjemy odżywkę z białka serwatkowego, to proces kataboliczny zostanie zatrzymany. Warto również pamiętać, że białko serwatkowe szybko się wchłania do organizmu. Dzięki temu możliwa jest szybsza regeneracja tkanek mięśniowych.

Wiele osób uważa nawet, że białko z serwatki przyswaja się łatwiej niż to, które znajduje się naturalnie w produktach spożywczych. Kolejnym powodem, dla którego warto wybrać tą odżywkę dla sportowców jest łatwy sposób jej przygotowania. Wystarczy, że odpowiednią dawkę białka wymieszamy z wodą lub mlekiem i gotowe. 

Białko białku nierówne

Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W trakcie swej pracy zużywają się i muszą być zastąpione nowymi, które przejmą ich rolę. Gdy nie mamy do czynienia z ekstremalnymi obciążeniami fizycznymi, chorobą, lub wzmożonym wzrostem, to nowych białek w organizmie powstaje dokładnie tyle, ile uległo zużyciu.

Osobom uprawiającym sporty wyczynowe zaleca się znacznie wyższe spożycie białek, gdyż nie są one już potrzebne tylko do wyrównania strat, ale także do stworzenia bilansu dodatniego, czyli do zatrzymanie białka w organizmie. Dopiero taki stan umożliwia rozwój cech motorycznych tj. masy, siły i wytrzymałości mięśniowej.

Większość z białek spożywanych wraz z dietą nie jest w stanie dokładnie, ze 100% wydajnością zrównoważyć przewidzianego teoretycznie bilansu azotowego. Prostszymi słowami, jeśli zapotrzebowanie na proteiny wynosi przykładowo 80 g, to zazwyczaj musimy spożyć większe ilości danego białka, by osiągnąć założony efekt. Zróżnicowanie w tej materii jest spore, gdyż białka sojowego musielibyśmy dostarczyć nawet w ilości około 107 g, a kazeiny w 104 g. 

Jednym z parametrów charakteryzujących jakość danego białka jest jego wartość biologiczna BV (z ang. biological value). Wartość biologiczna białka zależy od zawartych w nim aminokwasów egzogennych (dostarczanych z pożywieniem) i endogennych (produkowanych przez organizm), a także wzajemnych proporcji między aminokwasami egzogennymi. Wskaźnik ten określa ilość danego rodzaju białka, która może być jednorazowo przyswojona w organizmie ludzkim. Im większe BV, tym organizm zatrzymuje więcej białka. Tradycyjnym wzorcem określającym wartość wyjściową jest jajko kurze, którego BV wynosi 100

Wartość biologiczna produktów białkowych

Wartość biologiczna białek żywnościowych:

  • Izolat białka serwatkowego - 159,
  • Koncentrat białka serwatkowego - 104,
  • Jajo kurze - 100,
  • Ryby - 83,
  • Wołowina - 81,
  • Kurczak (pierś) – 79,
  • Kazeina – 77,
  • Białko sojowe – 75.

Czytajmy zatem informacje na opakowaniach i wybierajmy produkty o najwyższych wartościach biologicznych lub takie, w których znajdują się białka pochodzące z wielu źródeł. 

Najwyższą wartość biologiczną posiadają białka serwatkowe, przy czym koncentrat WPC wykazuje BV równy 104, a izolat, w którym białka serwatkowe znajdują się w formie niezdenaturowanej (denaturacja hamuje aktywność biologiczną białek) BV na poziomie 159!

Białka serwatkowe jako główny składnik mleka ludzkiego, cechuje wyjątkowa, naturalna przyswajalność. Organizm posiada cały kompleks receptorów umożliwiający ich wydajną absorpcję. 

Wysoka wartość biologiczna białek  pozwala też na wymierną oszczędność w konsumpcji białek. Jeżeli by WPI potraktować, jako jedyne źródło białka przeciętnemu mężczyźnie wystarczy 50 g białka, zamiast zalecanych 80 g. Dzięki temu przy pomocy specjalistycznych preparatów tj. UNS ISO ZERO, pozwala szybko i skutecznie wprowadzić organizm w stan anabolizmu.

W kategorii: SUPLEMENTACJA

Zostaw komentarz

Kod