Zdrowotne właściwości kurkumy – dlaczego warto mieć ją zawsze pod ręką?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Zdrowotne właściwości kurkumy – dlaczego warto mieć ją zawsze pod ręką?

22935 Views

Kurkuma właściwości prozdrowotne 

Przyprawy znajdują się w naszej kuchni głównie dla smaku. Mało kto zwraca uwagę na ich lecznicze właściwości. Tymczasem kurkuma dostarcza całej gamy witamin i składników mineralnych, kompleksowo wspierając nasz organizm. Od wspomagania trawienia, po walkę z nowotworami. Wystarczy się dowiedzieć, jak spożywać kurkumę, a przepis na zdrowie będziemy mieć gotowy. Jakie są zdrowotne właściwości kurkumy?

Spis treści:

Zdrowotne właściwości kurkumy - witaminy i minerały

Zdrowotne właściwości kurkumy wynikają z tego, że jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Zawiera znaczące ilości:

  • Błonnika, który odżywia bakterie jelitowe i tym samym usprawnia trawienie,
  • Witamin z grupy B, z których chociażby B6 wspiera układ nerwowy,
  • Witaminy E, która jest przeciwutleniaczem (spowalnia procesy starzenia się skóry i zapobiega chorobom nowotworowym),
  • Witaminy K, podnoszącej krzepliwość krwi,
  • Wapnia na mocne kości i zęby,
  • Żelaza, wchodzącego w skład hemoglobiny, więc wspierającego układ krwionośny,
  • Magnezu, który zwiększa odporność na stres,
  • Potasu, niezbędnego, by prawidłowo funkcjonował układ nerwowy i mięśniowy,
  • Fosforu dla zdrowego układu nerwowego i kostnego,
  • Sodu, koniecznego do utrzymywania w równowadze gospodarki wody i soli mineralnych,
  • Cynku - składnika enzymów, który jest przez to potrzebny do przeprowadzania szeregu procesów wewnątrz organizmu.

Kurkuma - zastosowanie

Kurkuma, ze względu na swoje właściwości, jest szeroko wykorzystywana jako składnik diety. Używa się jej do leczenia:

  • zmian w mózgu, powstałych w wyniku choroby Alzheimera czy udaru,
  • depresji i zaburzeń osobowości,
  • nowotworów – wspomaga działanie leku na raka piersi,
  • chorób układu pokarmowego – stymuluje wydzielanie enzymów,
  • bólu brzucha – działa rozkurczowo,
  • infekcji – hamuje namnażanie się wirusów, a w przypadku grzybów i bakterii hamuje rozwój choroby.

Możliwe że w przyszłości posłuży także do zwalczania zespołu suchego oka, zapalenia spojówek, jaskry, cukrzycy czy zmian miażdżycowych, bo trwają badania nad wpływem kurkumy na zdrowie ludzkich oczu, za to jej właściwości obniżające poziom cukru i cholesterolu zostały już udowodnione u szczurów.

Jak spożywać kurkumę?

Jej główny składnik - kurkumina - kiepsko rozpuszcza się w wodzie i w znikomym stopniu przenika do krwi. Aby być lepiej wchłanianą, kurkuma potrzebuje "towarzystwa" piperyny. Na szczęście, ta znajduje się w czarnym pieprzu, więc odpowiednia mieszkanka przypraw pozwoli w pełni korzystać z jej leczniczych właściwości.

W takim połączeniu, kurkuma odchudzanie wspiera, bo dobrze strawiona pobudza do działania układ pokarmowy. Między innymi dlatego, że zawiera znaczące ilości błonnika, ale chodzi też o wyżej wspomniany, stymulujący wpływ na wydzielanie enzymów, np. trzustkowych i żółci.

W kwestii, jak spożywać kurkumę, warto też zaznaczyć, by nie przyjmować więcej niż 8 gramów dziennie oraz ani jednego w ciąży. Kurkuma mogłaby doprowadzić do poronienia poprzez popędzanie macicy do pracy, bo to mięśnie gładkie, jak w układzie pokarmowym. Do innych przeciwwskazań należą kamica żółciowa i przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.

Tabletki z kurkumą można włączyć do diety, ale nie wolno z nimi przesadzać albo podrażnimy wyściółkę jelit. Nie należy też polegać wyłącznie na nich, bo kurkuma odchudzanie wspiera, lecz nie zdziała nic bez zmiany nawyków żywieniowo-ruchowych.

Kurkuma przepisy lecznicze

Kurkumę wykorzystuje się w kuchni do tak prostych spraw jak zabarwienie i wzmocnienie właściwości rosołu. Jeśli jednak chcemy spróbować czegoś nowego, można z niej zrobić mikstury na różne dolegliwości.

  • Suchy kaszel

Na suchy kaszel zamiast tradycyjnie przygotowanego mleka z masłem oraz miodem, możemy najpierw zgrzać je z dodatkiem kurkumy i kolendry, a po 20 minutach przecedzić. Dopiero wtedy dodamy powszechnie używanych substancji.

  • Pasożyty

Woda zagotowana z przyprawami - imbirem, cynamonem, kurkumą i pieprzem - zaraz potem zmieszana z olejem kokosowym, a po przestygnięciu osłodzona miodem, pita dwa razy dziennie, doskonale się sprawdzi jako mikstura oczyszczająca organizm z pasożytów i toksyn.

  • Ropnie

Kurkuma zmieszana z imbirem i przegotowaną wodą, do powstania papki, nadaje się jako maść na ropnie i czyraki. Należy ją nakładać co godzinę, przemywając zajęte ropniem miejsce.

Różne ma kurkuma przepisy lecznicze. Grunt, by zmieszać ją z czymś, co ułatwi jej wchłanianie. I na przykład z miodem - dla smaku.

Zdrowotne właściwości kurkumy wynikają z bogactwa jej witamin, minerałów i wszechstronności zastosowań jej głównego składnika - kurkuminy - o działaniu przeciwbólowym, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. To dlatego wykorzystuje się ją przy leczeniu wielu chorób. Trzeba jednak uważać, by nie sięgać po nią w ciąży. Pobudza ruch mięśni gładkich, dzięki czemu wspomaga trawienie i odchudzanie, ale też przez co może prowadzić do poronień. Jednak poza sytuacjami z przeciwwskazań działa korzystnie na nasz organizm.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod