Czym się różni alergia o nietolerancji pokarmowej
Choć nieraz dają podobne objawy i obie są nadwrażliwościami, to jednak dwie różne jednostki chorobowe, które niełatwo zdiagnozować. A już na pewno nie samemu. Tylko badania krwi pod kątem zwiększonej liczby przeciwciał pozwalają stwierdzić, z jaką mamy do czynienia, i raz na zawsze rozwiać nasze wątpliwości. Czy to nietolerancja pokarmowa, czy alergia? Sprawdź!
Spis treści:
Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Jedne alergie są wrodzone i powoduje je brak enzymów, rozkładających dany składnik, inne określa się również jako "nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna", ponieważ następuje w nich reakcja układu odporności z udziałem tych właśnie immunoglobulin, a wynikają z nieszczelności jelit. Choć czasem mówi się o nich, że to "opóźniona alergia pokarmowa", to tak naprawdę różne choroby. Objawy nietolerancji pokarmowej, choć mogą wystąpić w formie zmian skórnych, dotyczą raczej dolegliwości trawiennych i bólowych, co odróżnia je od uczuleń. Nie pojawiają się też od razu, tylko po upływie kilku do kilkudziesięciu godzin.
Ponadto przyczyny często są inne niż nadwrażliwość układu odporności. Choć reakcja autoimmunologiczna może wystąpić, to wynika ze wspomnianej wyżej nieszczelności bariery jelitowej, a nie uznawania przez nasz organizm niegroźnych substancji za zagrażające zdrowiu. Z tego względu objawy nietolerancji pokarmowej uwzględniają:
- Wzdęcia,
- Bóle brzucha,
- Biegunki,
- Gazy,
- Bóle reumatyczne,
- Migreny,
- Nudności,
- Świąd,
- Zaczerwienienie skóry,
- Wypryski.
Alergia - co to?
Kiedy układ odporności tworzy stany zapalne w odpowiedzi na niegroźne czynniki, takie jak kurz, pyłki czy składniki pożywienia, mówimy o jego nadwrażliwości. Mylona z nietolerancją alergia pokarmowa jest wykrywalna w badaniu krwi, gdy zmierzymy poziom przeciwciał IgE, a także w testach reakcji skórnych na konkretne alergeny. Częściej występuje u niemowląt i dzieci, bo niedojrzałość bariery jelitowej ułatwia przedostawanie się różnych substancji do krwi, ale u starszych też może się pojawić. Co więcej, z wiekiem może ubywać lub przybywać uczulających cię produktów. Charakterystyczne jest też to, że objawy alergii pojawiają się niemal od razu, dlatego łatwiej stwierdzić, co ci zaszkodziło, niż kiedy problemem jest nietolerancja pokarmowa. Niestety, często zdarza się tak, że jesz posiłki skomponowane z wielu produktów, a z nich uczulać może każdy. Jak na przykład pszenny chleb z jajkiem i pomidorem. Dlatego tak ważna jest diagnostyka u specjalisty.
Kiedy udać się do alergologa? Gdy zauważysz u siebie objawy alergii, to jest:
- Obrzęki skóry,
- Krosty,
- Pokrzywkę,
- Swędzące zaczerwienienia,
- Bóle zatok, czyli pod łukiem brwiowym lub blisko nosa pod oczami,
- Utrudnione oddychanie,
- Katar,
- Ból gardła, ale najczęściej nie w całym przełyku, tylko w jednym miejscu, jakby zalegał w nim puszek, którego nie da się wykaszleć,
- Kaszel,
- Zmęczenie,
- Wymioty i/lub biegunki bezpośrednio po posiłku.
Dotyczą one więc głównie skóry i układu oddechowego, a rzadziej jelit.
Nietolerancja pokarmowa i alergia - stosowanie diety
W przypadku obu chorób dieta jest ważna, bo wykluczenie danego produktu pozwala uniknąć wywoływanych przez niego objawów. Jednakże alergia pokarmowa zwykle wymaga oprócz tego przyjmowania leków przeciwhistaminowych, które blokują powstawanie reakcji zapalnych. Różnica polega też na tym, że wrodzona nietolerancja pokarmowa, wynikająca z niedoboru enzymów, nie zmienia się z upływem czasu. Natomiast nie da się przewidzieć, kiedy coś cię uczuli. I z tego powodu dieta w pierwszym przypadku może pozostać jednakowa, przewidywalna, a przy alergiach wymaga weryfikacji. Co jest tym gorsze, to że przy nietolerancji odstępstwo od zaleceń prowadzi co najwyżej do odwodnienia, a przy uczuleniach stanowi zagrożenie dla życia przez możliwy wstrząs anafilaktyczny.
Nietolerancja pokarmowa i alergia to podobne do siebie, a jednak inne choroby. Obie mogą być wrodzone i wynikać z nieszczelności bariery jelit, ale ich konsekwencje, typ wydzielanych przy nich przeciwciał i niektóre objawy pozwalają je od siebie odróżnić. Co bardzo ważne, by móc je leczyć.