Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na pracę mózgu, stąd tak wiele się o nich mówi. Przyjmować należy je wtedy, kiedy pojawiają się niedobory lub dojdzie do zachwiania proporcji. Najczęściej chodzi o niedostatek omega-3 w stosunku do omega-6. Skąd takie wnioski?
Czym są kwasy omega 3-6-9?
Wszystkie z nich, jako tłuszcze nienasycone, w swoich cząsteczkach zawierają wiązania podwójne. Liczba wyznacza to, przy którym węglu od końca znajduje się ostatnie z nich. Dzienne zapotrzebowanie i rola kwasów omega-3-6-9 między ich odmianami, różni się właśnie w zależności od budowy strukturalnej. Na przykład, omega-9 to kwas jednonienasycony, który ludzki organizm potrafi sam wytworzyć, a do tego znajduje się w licznych produktach spożywczych, dlatego rzadko kiedy trzeba wspomagać się jego suplementami. Sprawa wygląda jednak inaczej przy omega-3, czyli:
- ALA. Nazwany od oleju lnianego, kwas alfa linolenowy, ma 3 wiązania podwójne i antyoksydacyjne właściwości.
- EPA. Z pięcioma wiązaniami, kwas eikozapentaenowy, wpływa na przewodnictwo w układzie nerwowym.
- DHA. Najważniejszy dla dzieci, jeśli chodzi o kwasy omega-3-6-9, jest kwas dokozaheksaenowy, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój intelektualny.
Trzeba ich dostarczać cztery razy więcej niż omega-6, które też dzielą się na trzy odmiany:
- LA - linolowy - z dwoma wiązaniami podwójnymi,
- GLA - gamma-linolenowy - z trzema podwójnymi wiązaniami,
- AA/ARA - arachidonowy - z czterema takimi wiązaniami.
Zobacz: Omega 3-6-9 w kapsułkach
Rola kwasów omega-3-6-9
Choć nie wszystkie trzeba suplementować w tej samej ilości, to każdy z nich wpływa na obniżanie stężenia cholesterolu. Co za tym idzie, chronią przed wystąpieniem miażdżycy i zawałów. Są też świetnymi źródłami energii. Ponadto omega-3:
- Zwiększają sprawność umysłową. DHA i EPA odpowiadają za poprawę koncentracji, procesów uczenia się i zapamiętywania, a ponadto chronią przed chorobą Alzheimera.
- Obniżają ryzyko depresji. Badania wykazały związek pomiędzy niedoborem omega-3 a spadkiem stężenia serotoniny, będącym główną przyczyną depresji.
- Wspierają stawy. Zarówno zmniejszając bóle reumatoidalne, jak i ryzyko zapalenia stawów. W tej roli sprawdza się również kwas gamma-linolenowy.
- Umożliwiają prawidłowe widzenie. Jako składnik siatkówki oka, chronią przed najczęstszą przyczyną ślepoty, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Objawy niedoboru omega 3-6-9
Jeśli zastanawiasz się, kiedy przyjmować kwasy omega-3-6-9, to z pewnością wtedy, gdy zauważysz u siebie następujące symptomy:
- Łamliwe, przesuszone włosy. Tłuszcz jest potrzebny do utrzymywania ich w odpowiedniej kondycji, w szczególności ten nienasycony, który nie odkłada się w naczyniach krwionośnych i nie blokuje jej przepływu do mieszków włosowych.
- Zmiana kondycji skóry. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają im zwalczać wolne rodniki, a co za tym idzie, zapobiegać zaczerwienieniom czy trądzikowi.
- Spadek koncentracji. Jako że kwasy omega-3-6-9 najbardziej znane są z wpływu na pracę mózgu, to, analogicznie, ich niedobór prowadzi do zachwiania skupienia, które może grozić różnego rodzaju wypadkami.
- Apatia. Zależność pomiędzy stężeniem omega-3 a serotoniny oznacza pogorszenie nastroju, spowodowane jej brakami. W skrajnych przypadkach, prowadzi ono do depresji czy innych chorób psychicznych.
Zdrowe, nienasycone kwasy omega-3-6-9, powinny być podstawą każdej diety. Bez nich układ nerwowy nie działa prawidłowo ani nie rozwija się u dzieci. Sprawdzają się one również w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, czyli miażdżycy, zawałów, chorób psychicznych i nowotworów, bo obniżają cholesterol, wspierają produkcję neuroprzekaźników i są antyoksydantami.