Konjac - czym jest i jakie ma właściwości?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:

BLOG - ostatnie wpisy

Czym jest konjac i jakie ma właściwości?

144 Views

Roślina konjac zyskała na popularności w Europie za sprawą fascynacji zdrowym stylem życia Azjatów. Na Dalekim Wschodzie roślina znana i wykorzystywana jest od setek lat – na starym kontynencie dopiero odkrywane są jej prozdrowotne właściwości. Co to jest konjac? Jakie ma właściwości? Czy jego stosowanie może wywołać skutki uboczne? Wyjaśniamy w naszym poradniku.

Konjac – co to?

Enigmatycznie brzmiące słowo konjac coraz częściej powtarza się w kontekście rozmów o zdrowym odżywianiu. Zatem, co to jest konjac, że wzbudza takie zainteresowanie? Konjac (łac. Amorphophallus konjac) to roślina wieloletnia z rodziny Araceae nazywana w Polsce dziwadłem albo amorfofalusem. Znacznie bardziej intrygująca jest jednak nazwa zwyczajowa stosowana w Anglii względem konjac. Roślina jest tam określana trupim kwiatem.

Nazwa ta nie jest przypadkowa. W czasie kwitnienia, które trwa zaledwie 3 dni, roślina wyzwala zapach przypominający padlinę. Gdy kwitnienie zakończy się, zapach przemija. Bulwa nie przesiąka tą charakterystyczną, nieprzyjemną wonią. To ważne, ponieważ to właśnie ta jej część jest wykorzystywana od setek lat w celach prozdrowotnych. 

Roślina doceniana jest przede wszystkim w Azji (a zwłaszcza w Japonii, Chinach i Tajlandii), gdzie występuje naturalnie i jest uprawiana. Tam też podbija podniebienia, serwowana jako dodatek do galaretek, makaronów i tofu. W Europie roślina konjac dopiero zyskuje na popularności. Również w Polsce zaczyna powoli wspierać zdrowie ludzi, dla których profilaktyka jest ważniejsza niż leczenie.

Konjac – właściwości

Wartościową częścią konjac jest bulwa. Składa się ona w aż 13% z suchej masy. Większość tego, bo aż 70% stanowi glukomannan, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Nie jest on trawiony przez enzymy trawienne w ludzkim układzie pokarmowym, ale za to rozkładają go bakterie mikroflory jelitowej. 

To właśnie ze względu na zawartość glukomannanu tak korzystne jest stosowanie rośliny konjac. Właściwości glukomannanu to:

  • obniżanie poziomu glukozy,
  • redukcja poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, fosfolipidów,
  • wzmacniania odporność,
  • usprawnianie perystaltyki jelit i tym samym trawienia,
  • długie utrzymywanie sytości,
  • wspomaganie usuwania nagromadzonych w organizmie toksyn,
  • ograniczanie powstawania wolnych rodników,
  • ograniczanie ryzyka rozwoju alergii.

Konjak jest bogaty w witaminy i minerały. Znaleźć w nim można witaminy: A, z grupy B, C, D i E, a do tego żelazo, miedź cynk oraz fosfor. Można pokusić się o stwierdzenie, że konjak ma postać naturalnej multiwitaminy.

Konjac – działanie

Korzystnym działaniem konjac jest zdolność do obniżania poziomu zarówno cholesterolu całkowitego, fosfolipidów, jak i trójglicerydów. Ma to duże znaczenie z punktu widzenia profilaktyki przeciwmiażdżycowej oraz zapobiegania rozwoju cukrzycy.

Konjac może mieć wpływ na redukcję ryzyka raka jelita grubego. Przyczynia się bowiem do eliminowania mucynazy –  czynnika powodującego rozwój choroby. Ponadto wyraźne jest też protekcyjne działanie konjac. Co to znaczy? Roślina zwiększa liczebność bakterii probiotycznych i kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości zasiedlających jelita.  To natomiast korzystnie wpływa na kondycję mikroflory jelitowej.

Dzięki poprawie perystaltyki jelit – konjac usprawnia trawienie, likwidując bolesne zaparcia. Warto go spożywać regularnie, aby na dobre uporać się z obstrukcjami, zwłaszcza jeśli te mają tendencję do nawracania. To również ważny element profilaktyki przeciw hemoroidom.

Konjac to sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Zwarty w bulwie glukomannan nasiąkając wodą, może powiększyć swoją objętość nawet sto razy. Dzięki temu po spożyciu wypełnia żołądek, zapewniając na dłużej uczucie sytości. Sprzyja to nie tylko walce o upragnioną sylwetkę, ale przede wszystkim o zdrowie.

Konjac – skutki uboczne

Glukomannan ma właściwości takie jak błonnik pokarmowy, dlatego tez wywoływać może podobne skutki uboczne. Konjac spożywany w nadmiernej ilości, może przez to spowodować:

  • biegunkę,
  • bóle brzucha i wzdęcia,
  • nudności.

Ponadto konjac, jak każda inna roślina, może wywołać reakcję alergiczną. Jeśli po spożyciu na skórze pojawi się swędząca wysypka, obrzęk, a do tego trudniej ci będzie oddychać, a serce zacznie szybciej bić – oznacza to, że konjac nie powinien gościć w twojej diecie, gdyż twój organizm jest nadwrażliwy na alergeny obecne w roślinie.

Źródła:

  1. M. Kania, N. Derebecka, Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 2, s. 132–139.
  2. D. Górecka, K. Dziedzic, Ocena właściwości funkcjonalnych glukomannanu, [w:] (red.) D. Piasecka-Kiwatkowska, R. Cegielska-Radziejewska, Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016, s. 46–54.
W kategorii: ZDROWIE