UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Czym jest i jakie właściwości ma pierzga?

501 Views

Pierzga pszczela to przykład naturalnego produktu, który ma niezwykłe właściwości. Nazywana jest chlebkiem pszczelim i powstaje w procesie fermentacji w ulu. Można ją kupić w jej prawdziwej formie, czyli w postaci granulek, które można jeść jak przekąskę. Z artykułu można dowiedzieć się więcej o tym co to jest pierzga pszczela oraz jakie ma właściwości zdrowotne.

Pierzga pszczela co to jest?

Co to jest pierzga pszczela? Tak jak już wspomniano, pierzga spotykana jest również pod nazwą “chlebek pszczeli”. Jej drogocenne wartości nie są stworzone jedynie dla nas ludzi, ale przede wszystkim pierzga powstaje jako źródło pokarmu dla pracujących pszczół.   powstaje w procesie fermentacji mlekowej pyłku pszczelego w ciągu 7 dni. Pierzga pszczela jest połączeniem wielu dobroczynnych substancji produkowanych przez pszczoły, czyli:

  • pyłku kwiatowego,
  • mleczka pszczelego,
  • miodu,
  • enzymów. 

Pierzga pszczela charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu mlekowego, dzięki któremu może być przechowywana przez długi czas i to bez straty na jakości. W dalszej części odpowiemy na pytania dotyczące właściwości leczniczych pierzgi pszczelej.

Pierzga właściwości

Właściwości pierzgi pszczelej są bardzo obszerne i wynikają przede wszystkim z wartości odżywczych. Pierzga jest źródłem witamin (A, z grupy B, C, D, E, K), minerałów (selen, magnez, żelazo, potas) oraz wielu substancji bioaktywnych (np. enzymów i polifenoli), które pozytywnie wpływają na organizm człowieka (sprawdź dostępne multiwitaminy). Wartości odżywcze pierzgi oddziałują na szereg właściwości, dzięki którym można uzyskać pozytywny efekt pod względem zdrowotnym. Jakie właściwości ma pierzga?

Właściwości lecznicze pierzgi:

  • wzmacniające i regenerujące, np. po przebytej chorobie,
  • pomocne w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (biegunce, zaparciach),
  • ma działanie przeciwmiażdżycowe,
  • wzmacnia odporność (sprawdź suplementy na odporność),
  • poprawia stan skóry (np. poprzez zapobieganie przesuszeniu),
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • działa regenerująco na skórę, 

Oczywiście to tylko część właściwości zdrowotnych pierzgi, o których warto wspomnieć. Wszystko to powoduje, że pierzga pomocna jest w wielu jednostkach chorobowych. A na co pomaga pierzga pszczela? 

Pierzga pszczela - na co pomaga?

  • niedobory pokarmowe i choroby nimi spowodowane (np. może zapobiegać anemii, pomaga w niedokrwistości),
  • rekonwalescencję po zabiegach operacyjnych i chorobach,
  • łuszczycę,
  • miażdżycę,
  • odchudzanie (sprawdź suplementy na odchudzanie),
  • poprawia jakość zdrowia ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych.

Pierzga jak stosować?

Jak stosować pierzgę pszczelą? Pierzga może być stosowana na kilka sposobów. Pierzgę można jeść jak przekąskę (przeżuwając prosto z opakowania) lub dodawać do ulubionych potraw, np. owsianki czy sałatki (ta opcja w sytuacji gdy organizm przyzwyczai się do pierzgi, początkowo pierzga jedzona z posiłkiem może powodować dolegliwości żołądkowe). Dzięki takiemu stosowaniu pierzgi uda się włączyć ją do jadłospisu jak nowy produkt spożywczy, a nie coś co wymaga specjalnego przygotowania. To duży plus. W takiej sytuacji należy pamiętać o tym, że pierzga jest dość twarda, gumowata i wymaga dokładnego przeżuwania. Jak spożywać pierzgę w inny sposób? Pierzgę można wymieszać z letnią wodą lub miodem i wypić (pół łyżeczki pierzgi pszczelej na pół szklanki wody). 

Pierzga dawkowanie

Działanie pierzgi widoczne jest przy odpowiednim dawkowaniu. Dawkowanie pierzgi pszczelej zależne jest od wieku. Ile dziennie pierzgi spożywać?

Pierzga dla dzieci nie powinna być spożywana w dawkach większych niż 20 g dziennie (1-2 łyżki). 

W przypadku dorosłych ilości są oczywiście większe i wynoszą 30-40 g na dobę (chociaż niektórzy producenci zalecają dawkę wynoszącą maksymalnie 30g). 

Zaleca się, aby dawkowanie pierzgi zacząć od niewielkich ilości i stopniowo zwiększać dawkę. Jednorazowe duże dawki mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najlepiej jeść pierzgę ok. 45 minut po posiłku.

A gdzie kupić pierzgę? Pierzgę można kupić w wielu miejscach, między innymi w sklepach ze zdrową żywnością oraz na targowisku. Można znaleźć ją również w Internecie i właściwie tam jest najszerszy wybór, za którym będzie szła wysoka jakość. Ile kosztuje pierzga? W zależności od miejsca i produktu pierzgę możesz dostać w cenie 30-45 zł za 100g.

Pierzga skutki uboczne

Większość zdrowych osób chcących wzbogacić swoją dietę o wartości odżywcze pierzgi nie odczuje negatywnych objawów stosowania jej. Jedzenie pierzgi na ogół jest bezpieczne, ale może wiązać się z pewnymi skutkami ubocznymi, szczególnie na początku stosowania pierzgi pszczelej i w związku z chorobami współistniejącymi. Skutki uboczne pierzgi, to między innymi:

  • reakcje alergiczne u osób uczulonych na produkty pszczele,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • wzrost masy ciała (gdy spożywana jest w nadmiarze).

Najpoważniejszym skutkiem ubocznym pierzgi jest alergia. Dlatego osoby uczulone na wyroby pszczele bądź pyłki roślin, z których są przygotowane powinny unikać pierzgi. 

Pierzga przeciwwskazania

Nie ma szczególnych przeciwwskazań do stosowania pierzgi, nawet pierzga w ciąży jest bezpieczna. Mimo to warto uzgodnić stosowanie z lekarzem, szczególnie jeśli w trakcie ciąży pojawiła się cukrzyca ciążowa. Diabetycy oraz alergicy powinni ostrożnie podchodzić do tematu spożywania pierzgi. Alergicy z obawy przed pojawieniem się reakcji alergicznych, a diabetycy ze względu na wysoką zawartość cukrów i wysoki indeks glikemiczny pierzgi.

Pierzga to produkt, który śmiało można dodać do grupy “superfoods”, a co najlepsze bez problemu można dostać ją u okolicznego pszczelarza. Włączenie pierzgi do codziennego jadłospisu może poprawić jakość funkcjonowania całego organizmy. W celu dodatkowej poprawy jakości zdrowia warto rozważyć stosowanie innych suplementów na zdrowie.

Bibliografia

  1. https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2020/01/02/pylek-mleczko-jad-pierzga-i-propolis-dary-natury-wytwarzane-przez-pszczoly/
  2. Nagai, T.,et al., Preparation and functional properties of extracts from bee bread. Food/nahrung, 2004
  3. https://biotechnologia.pl/farmacja/ekstrakt-z-pierzgi-pszczelej-czym-jest-i-do-czego-sluzy,16943 
W kategorii: ZDROWIE
Katarzyna Kimel

Magister farmacji kończąca doktorat w dziedzinie nauk farmaceutycznych. Specjalistka w zakresie fitochemii. Jej zainteresowania naukowe obejmują analizę składu chemicznego i aktywności biologicznej surowców roślinnych o tradycyjnym zastosowaniu leczniczym. W trakcie studiów aktywnie zaangażowana w działalność prozdrowotną i edukacyjną na poziomie krajowym (Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji) oraz międzynarodowym (Komitet ds. Zdrowia Publicznego w International Pharmaceutical Students' Federation). Autorka publikacji naukowych w czasopismach polsko- i anglojęzycznych, aktywnie prezentująca wyniki swoich badań na międzynarodowych konferencjach. W czasie wolnym miłośniczka podróży i aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu.