Czarny bez właściwości - przepis na sok z czarnego bzu

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Czarny bez właściwości - przepis na sok z czarnego bzu

60 Views

Czarny bez - co daje i jakie ma właściwości

Przez to, że lilak jest potocznie nazywany bzem, nie każdy tak samo wyobraża sobie kwiat bzu. A ma on, tak samo jak owoce, właściwości służące ludzkiemu zdrowiu. Jest bogatym źródłem witamin. Dlatego warto umieć go rozpoznawać i wykorzystywać do wzmocnienia odporności czy wspierania organizmu w walce z infekcjami. Czarny bez właściwości ma wiele - warto je poznać.

Spis treści:

Lilak a bez - porównanie

Obie rośliny są krzewami, rozrastającymi się do rozmiarów drzew. Różnią się jednak znacząco pod kątem wyglądu. Lilak wypuszcza pionowo ułożone, białe lub bladofioletowe kwiatostany oraz owoce w postaci torebek z nasionami. Za to kwiat bzu jest wyłącznie biały, a jego skupiska przypominają kształtem parasolki. Owoce są czarne, podobne do jarzębiny, choć mniejsze i zgrupowane w większej ilości.

Jakie ma czarny bez właściwości?

Odpowiedź na to pytanie warto podzielić na dwie, bo kwiaty i owoce kryją różne rodzaje leczniczych substancji.

Czarny bez właściwości kwiatów:

  • Rozgrzewanie organizmu

Unikalna mieszanka substancji czynnych pozwala kwiatom bzu pobudzać gruczoły potowe do pracy, co ma kluczowe znaczenie przy oczyszczaniu organizmu z toksyn i drobnoustrojów.

  • Działanie przeciwgorączkowe

Bardzo przydatne w czasie infekcji.

  • Moczopędne

Pozwala pozbyć się toksyn, nadmiaru wody czy infekcji z dróg moczowych.

  • Antyoksydacyjne

Zawierają flawonoidy i garbiniki, które spożywane w dużych ilościach są szkodliwe, ale, stosowane odpowiedzialnie, pełnią funkcję przeciwutleniaczy, zapobiegając powstawaniu nowotworów, a nawet niszcząc ich komórki.

  • Uszczelnianie naczyń włosowatych

Kwiat bzu zawiera spore ilości rutyny, która pomaga budować, wzmocnić i uelastycznić naczynia krwionośne.

  • Obniżanie cholesterolu

Zawierają służące temu sterole roślinne.

Owoce - przyjmowane najczęściej jako syrop z czarnego bzu - wspomagają:

  • Prawidłowe widzenie

Ze względu na dużą zawartość prowitaminy A.

  • Odporność i trwałość naczyń krwionośnych

Sok z czarnego bzu jest bogatym źródłem witaminy C, która temu właśnie służy.

  • Układ kostny

Dzięki dużej zawartości wapnia i potasu.

  • Układ krwionośny

Nie tylko witamina C, która wzmacnia naczynia, ale także żelazo, składnik hemoglobiny, jest niezbędne do jego prawidłowej pracy.

  • Utrzymanie równowagi wodno-elektrolitycznej

Do tego potrzebny jest sód, którego owoce bzu dostarczają w dużej ilości.

  • W walce z rwą kulszową i migrenami

Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwbólowe, choć mniejsze, gdy oprócz niego przyjmuje się tabletki.

Przepis na sok z czarnego bzu

Widząc, że owoce mają nawet więcej zdrowotnych właściwości niż kwiaty, warto sięgać nie tylko po odwar, ale też syrop z czarnego bzu. Przepis na niego jest dość prosty. Wystarczy rozgrzewać owoce do puszczenia przez nie soku, następnie zmiażdżyć i przecedzić przez gazę. Powstały roztwór gotować z miodem w stosunku 1:10 względem soku. Przechowywać w ciemnych butelkach, by działanie promieni słonecznych nie pozbawiło syropu jego właściwości. Pić 2-3 razy dziennie po 50g soku rozpuszczonego w szklance wody. Lepiej nie stosować go profilaktycznie, żeby nie przedawkować garbników (które zawierają nie tylko kwiaty), ale przy przeziębieniu jak najbardziej warto wspierać nim organizm.

Czarny bez właściwości ma naprawdę liczne.  Pod nieprzyjemnym zapachem kwiatów i cierpkim smakiem owoców, kryje masę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wspomaga organizm w walce z bólem, gorączką, infekcjami, a nawet komórkami złośliwych nowotworów. Kompleksowo wspiera odporność i pobudza usuwanie toksyn różnymi drogami. Wzmacnia też niektóre układy pod względem budowy - naczynia krwionośne i kości. Dlatego warto korzystać z czarnego bzu podczas pokonywania chorobowych dolegliwości.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod