Pestki winogron - jakie właściwości posiadają i jakie mają zastosowania?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:

BLOG - ostatnie wpisy

Cenne substancje prozdrowotne w pestkach winogron i ich wykorzystanie

370 Views

Chociaż w medycynie naturalnej docenia się przede wszystkim wyciągi z owoców winorośli właściwej, okazuje się, że drobne pestki zatopione w ich miąższu również posiadają bardzo wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Ekstrakt z pestek winogron stanowi bogate źródło związków biologicznie aktywnych. W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze korzyści płynące z jego stosowania. Zachęcamy do lektury. 

Właściwości pestek winogron

Winorośl właściwa (łac. Vitis vinifera L.) jest pnącym krzewem uprawianym głównie z uwagi na soczyste, słodkie owoce. Dawno temu zauważono jednak także, że pozyskiwane z nich ekstrakty mogą być stosowane w celach leczniczych, co ma przede wszystkim związek z wysoką zawartością polifenoli działających silnie antyoksydacyjnie. Udowodniono, że cenne dla człowieka przeciwutleniacze zawierają również pestki winogron. 

W ich składzie obecne są m.in. katechiny (epikatechina, gallokatechina, epigallokatechina, 3-O-galusan epikatechiny), proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe (m.in. kwas galusowy, kwas ferulowy, kwas kawowy i kwas p-kumarowy). Poza tym pestki z winogron to także bogate źródło lipidów, białka oraz węglowodanów. Co istotne, wytłaczany z nich olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy oraz oleinowy oraz witaminę E, zaliczaną do silnych antyoksydantów. 

Działanie lecznicze pestek winogron

Lecznicze właściwości pestek winogron są bardzo szerokie. Zawarte w nich przeciwutleniacze posiadają udowodnione działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy. Neutralizując nadmiar wolnych rodników ekstrakty z pestek winogron ograniczają ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń o charakterze cywilizacyjnym, jak np. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca oraz choroby nowotworowe. 

Podkreśla się ponadto ich potencjalną rolę w ograniczaniu rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych. Trwają badania, oceniające prewencyjne działanie wyciągów z pestek winogron w chorobie Alzheimera. 

To jednak nie wszystko. Bogaty w proantocyjanidyny ekstrakt z pestek winogron, wpływając na polepszenie stanu drobnych naczyń krwionośnych (wzmocnienie, uszczelnienie) może być stosowany wspomagając w następujących dolegliwościach:

  • Żylaki podudzi;
  • Przewlekła niewydolność żylna,
  • Obrzęki;
  • Hemoroidy;
  • Retinopatie cukrzyczowe;
  • Alergie;
  • Pogorszenie wzroku.

Wykazano ponadto, że pestki winogron mogą sprzyjać gojeniu się rano i innych urazów mechanicznych. Proantocyjanidyny wykazują bowiem aktywność stabilizującą i wzmacniającą na tkanki łączne, w tym także kolagen. Wykorzystywać je można ponadto w dolegliwościach dermatologicznych, takich jak zmiany zapalne, trądzik, liszaje oraz łuszczyca. 

Istnieją doniesienia naukowe wskazujące na skuteczność oleju pozyskiwanego z pestek winogron w ograniczaniu rozwoju drożdżaków Candida, które odpowiadają za największą liczbę zakażeń grzybiczych wśród ludzi. 

Pestki winogron jako dodatek do potraw

Ponieważ wiele osób zadaje pytanie czy jeść pestki z winogron i czy można wykorzystywać je w kuchni, warto odpowiedzieć. Otóż jak najbardziej mogą być one wykorzystywane jako dodatek do potraw. Najczęściej jednak w tym celu stosuje się olej z pestek winogron, który znakomicie podnosi zarówno walory smakowe jak i odżywcze potraw. Dla przykładu bogata w witaminy i minerały sałatka ze świeżych warzyw, poprzez dodatek oleju z pestek winogronzostaje wzbogacona o niezmiernie istotne w diecie człowieka niezbędne kwasy omega, które mają duży wpływ na zdrowie, m.in. wspierają odporność.  

Dawkowanie pestek winogron

Ekstrakt z pestek winogron w kapsułkach powinien być dawkowany zgodnie z zaleceniami na ulotce. Najczęściej rekomenduje się dawkę 50-100 mg wyciągu na dzień. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby był on standaryzowany na zawartość związków polifenolowych (minimum 90%). 

W sprzedaży dostępne są także sproszkowane pestki winogron, które należy stosować jako dodatek np. do wody lub soku. Zwykle zalecana dzienna podaż wynosi około 1 łyżeczki. 

Skutki uboczne i przeciwwskazania do stosowania pestek winogron

Choć opinie na temat ekstraktu z pestek winogron są zazwyczaj pozytywne, niektórzy powinni zrezygnować z ich stosowania. Przede wszystkim chodzi o osoby przyjmujące leki o działaniu przeciwzakrzepowym. Grozi to bowiem zaostrzeniem efektu ich działania. Przeciwwskazaniem do stosowania pestek winogron jest także skaza krwotoczna. 

Odpowiedź na pytanie czy pestki winogron są trujące brzmi: nie. Zjadanie ich nie zagraża zdrowiu, a sam surowiec uznawany jest za powszechnie bezpieczny, o ile nie stosuje się go w nadmiarze.  

Bibliografia: 

  1. Kołodziejczyk J, Olas B. Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia. Postępy fitoterapii 2011;1:52-57.
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584902009991 (data wejścia:25.11.2022).
  3. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/127021/ (data wejścia:25.11.2022).
  4. https://www.nccih.nih.gov/health/grape-seed-extract (data wejścia:25.11.2022).
W kategorii: SUPLEMENTACJA, ZDROWIE