Ryboflawina funkcje w organizmie
Ta rozpuszczalna w wodzie substancja wspomaga wiele procesów, zachodzących w ludzkim organizmie. Korzystnie wpływa na kondycję skóry, oczu i błon śluzowych, wyściełających narządy wewnętrzne. Jakie jeszcze ma witamina B2 właściwości?
Spis treści:
Do czego potrzebna jest witamina B2?
Jak wszystkie witaminy z jej grupy, wspiera układ nerwowy. Ale na co jeszcze wpływa i w jaki sposób?
- Wydzielanie kortyzolu. Choć jest to hormon stresu, wykazuje również działanie przeciwzapalne, a więc wspomaga system odporności. Poza tym, jest potrzebny, żeby pobudzić organizm, w takich sytuacjach jak poranne wstawanie czy egzamin.
- Prawidłowe widzenie. Jeśli szukasz sposobu na to, jak poprawić wzrok, to może masz problemy z transportem tlenu w obrębie siatkówki, wynikające z niedoboru witaminy B2.
- Przemiany lipidów i aminokwasów. Biorąc w nich udział, umożliwia efektywne pozyskiwanie energii.
- Zachowanie błon śluzowych. To bardzo ważne, bo przy uszkodzeniach śluzówki w układzie oddechowym zwiększa się podatność na infekcje, a w przewodzie pokarmowym zmniejsza się wchłanianie substancji odżywczych.
- Tworzenie neuroprzekaźników. Pod tym względem witamina B2 nie różni się od innych ze swojej grupy. Wszystkie wspomagają prawidłowe przewodnictwo w układzie nerwowym poprzez uczestnictwo w syntezie takich substancji, jak serotonina.
- Produkcja hormonów o działaniu lokalnym. Regulują one takie procesy, jak bicie serca, skurcze mięśni czy ciśnienie krwi.
- Synteza hemoglobiny. Ryboflawina pośrednio bierze więc udział w transporcie tlenu.

Zobacz: Witamina B2 w kapsułkach
Zapotrzebowanie na witaminę B2
Wiedząc, jakie ma witamina B2 właściwości, chciałoby się dostarczyć sobie jej zalecaną dawkę. Najogólniej, jest to 1,4 mg dziennie dla osoby dorosłej. Liczba ta zwiększa się jednak z powodu:
Bo wtedy trzeba odżywić co najmniej dwie osoby.
Z tego względu, że przemiany aminokwasów w białka wymagają obecności witamin.
Proces regeneracji skóry angażuje wiele substancji odżywczych.
Ryboflawina potrzebna jest również w czasie karmienia piersią, jako składnik mleka.
Jeśli trwa zbyt długo, pozbawia organizm wszelkich zasobów.
Organizm potrzebuje siły do walki.
Każda z nich zaburza gospodarkę substancji odżywczych.
Wówczas witamina B2 nie wchłania się najlepiej, przez co trzeba dostarczać większych jej ilości.
Źródła witaminy B2 w pożywieniu
Witamina B2 jest sposobem na to, jak poprawić wzrok, pracę błon śluzowych czy układu nerwowego, dlatego warto jej dostarczać z:
Zawiera ona wiele witamin z grupy B, a także witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowe krzepnięcie krwi.
Nie jest to najzdrowsza z ryb, ale zdecydowanie zapewnia wiele substancji odżywczych.
Jego przetwory dają mniej witamin (chyba że są nimi wzbogacane), bo tracą niektóre wartości podczas obróbki. Dlatego lepiej sięgnąć po mleko prosto od krowy.
Witamina B2 jest dostępna również w produktach wegańskich. I to takich, jak soja, która jest wykorzystywana w tej diecie jako źródło białek.
Są wysoko kaloryczne, ale rekompensują to dużą zawartością potasu i witamin.
Dla osób na pewnych rodzajach diety, mąka orkiszowa jest podstawą wszelkich posiłków, a przy okazji bogatym źródłem składników odżywczych.
Wiedząc, jaki witamina B12 ma wpływ na cały organizm, warto dostarczać jej sobie z takich produktach spożywczych, jak rośliny strączkowe czy podroby. Można w ten sposób zadbać o prawidłowe widzenie i przewodzenie impulsów nerwowych, a przy okazji odżywić śluzówkę wielu narządów. Jest więc niezbędna, by żyć w dobrym zdrowiu.