Według historyków i biologów, tiamina została odkryta przez polskiego badacza, który w 1912 roku obserwował szerzenie się choroby beri-beri wśród osób, które jadły wyłącznie łuskany ryż. Udało mu się wtedy wyróżnić z otrębów substancję, pozwalającą wyleczyć chorych. Jak się okazało, wystarczyło uzupełnić w ich organizmach niedobór witaminy B1, którą Kazimierz Funk nazwał w ten sposób jako życiodajną aminę (od łacińskiego vita - życie). Co dolegało chorym? Jak się przed tym uchronić?
Zobacz też: Witamina B1 - klucz do dobrego samopoczucia
Po czym poznać niedobór witaminy B1?
Choroba beri-beri stała się rzadkością, ale to nie znaczy, że już nigdy nie występuje. Poza tym, pojawiają się też inne powikłania, gdy witamina B1 nie jest dostarczana lub wchłaniana odpowiednio z jelit do krwi. Są to:
- Rozdrażnienie - dla wielu osób wynika ono jedynie ze stresujących sytuacji, ale gdy jest ich dużo, stres wyniszcza organizm, zwiększając zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
- Obniżenie nastroju - niedobór witaminy B1 potrafi nawet prowadzić do depresji.
- Chroniczne zmęczenie - przez brak neuroprzekaźników, w których wytwarzaniu uczestniczy tiamina, nie mamy sił i chęci do działania. Osłabienie wynika również z zakłóceń w przemianach węglowodanów.
- Oczopląs, który zdarza się, gdy nieprawidłowo funkcjonuje układ nerwowy.
- Spadek libido, który wynika z zaburzeń hormonalnych.
- Biegunki i wymioty. Niedobór witaminy B1 wpływa niekorzystnie na układ pokarmowy.
- Zanik mięśni i porażenie nerwów - w stanach długotrwałej awitaminozy, występują te poważne objawy choroby beri-beri.

Kup teraz: Witamina B1 w kapsułkach
Funkcje tiaminy
Wielu z nich można się domyślić po objawach niedoboru, ale i tak warto znać cały wachlarz jej zalet. Otóż, witamina B1 pełni ważną rolę w:
Głównie chodzi o neuroprzekaźniki, takie jak serotonina, która odpowiada za dobry nastrój.
Muszą one zachodzić, by organizm odpowiednio wykorzystywał liczbę zjadanych kalorii.
Wiele narządów potrzebuje jej do wytwarzania energii w mitochondriach.
Badania wykazały, że witamina B1 skraca czas samo regeneracji.
Co prawda, nie reguluje stężenia glukozy, ale chroni nerki przed powikłaniami cukrzycy typu II, dlatego warto stosować ją wspomagająco podczas tej choroby.
Witamina B1 - opinie
Jak w przypadku każdej substancji odżywczej, sposób jej dostarczania jest tematem dyskusji naukowców i konsumentów. Bo czy potrzebne są syntetyczne suplementy diety? W tej kwestii, witamina B1 opinie zbiera różne, ale nie da się zaprzeczyć, że jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, więc jakoś musi on pozyskiwać co najmniej 0,5 mg w ciągu doby. A to zapotrzebowanie niemowlaków. Dorośli potrzebują między 1 a 1,4 mg na dobę. Jakie produkty spożywcze zaspokajają tę ilość, i które wybierać, by nie szkodzić zdrowiu?
- Zawierające 1 mg w 100 gramach masy
Tyle dostarczają chociażby nasiona słonecznika i soczewica czerwona, z czego druga bardziej sprzyja profilaktyce nadwagi, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych, bo ma aż 17 razy mniej tłuszczów.
Wśród nich do wyboru są wieprzowina, soja czy otręby. I choć nie zawsze produkty wegańskie są zdrowsze od mięsnych, to akurat schab powinno się spożywać dość rzadko. Drób częściej znajduje się w zaleceniach dietetyków, ale zawiera mniej tiaminy. Warto więc sięgać po jadalne części roślin.
Wiedząc, jak objawia się niedobór witaminy B1, i że może prowadzić do poważnej choroby beri-beri, nie należy lekceważyć jej niskiego stężenia we krwi. Mimo że większość ludzi potrafi zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie w diecie, to nie ma nic złego we wspomaganiu się suplementami, a czasem jest ono nawet konieczne.