Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Jest ona jednak zupełnie inna niż większość witamin. W rzeczywistości jest prohormonem o budowie steroidowej, bardzo podobnej do testosteronu. Witamina D wpływa na wiele procesów fizjologicznych w organizmie człowieka już na poziomie genetycznym i coraz częściej podkreśla się jej znaczenie w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia.
W licznych badaniach wykazano, że niedostateczna synteza witaminy D w skórze oraz zbyt niska jej ilość w diecie wiążą się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi m.in. z większym ryzykiem cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, ale także podatnością do zaburzeń autoimmunologicznych i incydentów nowotworowych. Witamina D3 wpływa na komórki organizmu poprzez receptory VDR. W ten sposób może zmieniać odczyt wielu genów. Takie receptory są obecne w białych krwinkach odpowiadających za naszą odporność. Witamina D hamuje także nadmierną produkcję substancji prozapalnych oraz wspomaga obronę przeciwbakteryjną organizmu.
Zbyt niskie stężenia witaminy D łączą się wyraźnie z nasileniem zachorowań na np.: cukrzycę, nowotwory, chorobę Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, schizofrenię, depresję, a także zespół przewlekłego zmęczenia. Niedobór witaminy D obserwuje się u większości osób z przewlekłą chorobą nerek. Głównym źródłem witaminy D jest jej synteza w skórze. Spożywcze źródła witaminy D3 tj. tłuste ryby, tran, jaja, zawierają stosunkowo mało cholekalcyferolu, a jedna porcja tych produktów dostarcza poniżej 400-500 IU witaminy D. Obecnie uważa się, że wraz z dietą powinno się dostarczać średnio 1000-4000 IU tej substancji dziennie. Ze względu na powszechnie występujące niedobory, witamina D powinna być uzupełniona za pomocą suplementacji. Jedna kapsułka UNS UNS VIT D3 dostarcza, aż 4000 IU witaminy D3- cholekalcyferolu.
Badania prospektywne dotyczące oceny suplementacji witaminą D w ilości 50 μg/d (takiej jaka występuje w specjalistycznym preparacie UNS VIT D3), począwszy od urodzenia wykazują zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 1 o 80%. Dowiedziono też, że u osób z prawidłowym stężeniem tego mikroskładnika, ryzyko rozwoju nowotworów prostaty i jelita grubego jest mniejsze o 30-50 proc. Ponadto witamina D jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, w związku z tym może zapobiegać rozwojowi miażdżycy, a także chorobom serca, np. chorobie wieńcowej, zawałowi serca czy udarowi.
Produkty zawierające:
UNS
WITAMINA D3 K2 MK-7 NATTO 60 vege kaps.Witamina D3 K2 MK-7 NATTO to wysokiej klasy suplement diety uzupełniający codzienną dietę w aktywną i stabilną formę witaminy K oraz witaminę D w formie cholekalcyferolu pozyskanej z lanoliny. Surowiec vitaMK7® wykazuje doskonałą biologiczną aktywność i zawiera ponad 99% all-trans menachinonu. Witaminy D3 i K2 działają synergicznie, pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Dodatkowo witamina D3 wspiera naturalną odporność organizmu a witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi
UNS
WITAMINA D3 FORTE 60 vege kaps.Witamina D3 jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialna za mineralizację kości, reguluje gospodarkę wapniowo- fosforową, wspomaga pracę mięśnia sercowego i układu krążenia. Obniża ryzyko udaru, miażdżycy, zawału serca, zapobiega cukrzycy i depresji, wspomaga działanie układu immunologicznego, mięśniowego i nerwowego. Zbyt niski poziom witaminy D3 jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Suplementacja powinna odbywać się szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych.