Człowiek potrzebuje dostarczać setki różnorodnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, aminokwasy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, polifenole, w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania swojego organizmu. Wiele z nich organizm sam syntezuje, jednak wraz ze wzrostem obciążeń tj. jak stres, wysoka aktywność fizyczna, choroba czy starzenie się, procesy syntezy poszczególnych mikroskładników ulegają zahamowaniu, a nawet zahamowaniu.
Grupą związków pełniących wiele bardzo ważnych funkcji są prostaglandyny, hormony oddziałujące lokalnie, na kluczowe procesy fizjologiczne zachodzące w całym naszym organizmie, a w szczególności mające podstawowy wpływ na aktywowanie i hamowanie procesu zapalnego. Te potężne cząsteczki mają swój udział we wszystkich funkcjach biologicznych organizmu. Zaburzenia związane z syntezą prostaglandyn w organizmie człowieka wywołują szereg zaburzeń i mają wpływ na nasz metabolizm. Powstawanie prostaglandyn w organizmie człowieka jest ściśle związane z obecnością w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Prostaglandyny są wytwarzane z kwasu gamma-linolenowego (GLA), który w codziennym pożywieniu człowieka nie występuje i jest syntezowany w organizmie z kwasu linolenowego (LA), którego bogatym źródłem jest olej lniany. Proces jego syntezy jest jednak bardzo wrażliwy i często nie dochodzi do skutku.
W przyrodzie GLA, występuje praktycznie wyłącznie w oleju z ogórecznika lekarskiego, oleju z wiesiołka oraz oleju z czarnej porzeczki. Wyjątkiem jest mleko ludzkie, w którym ten nienasycony kwas tłuszczowy jest również obecny.
GLA przekształcany jest do prostaglandyny PGE1. Spektrum działanie PGE1 jest bardzo szerokie:
• Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
• Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych skóry, zapalenia stawów, zmniejszając ból i stan zapalny
• Ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych i hamowania tworzenia skrzepów
• Reguluje wydzielanie insuliny
• Przyspiesza przemianę materii, sprzyjając redukcji zapasowej tkanki tłuszczowej.
Suplementacja sportowców olejem z wiesiołka, czy ogórecznika wykazuje zatem wysoką zasadność. Skuteczna regeneracja jest niezbędna przy ciągłej ekspozycji na kontuzje mięśni i stawów. Wszystkie elementy organizmu mogą stać się miejscem stanu zapalnego, w wyniku nadwyrężenia lub podrażnienia. Prowadzi to do nieprzyjemnych dolegliwości, pogorszenia sprawności ruchowej, a w wyniku zaniedbań również do zesztywnień i utraty ruchomości. Przewlekły stan zapalny, może stymulować procesy kataboliczne i utratę masy mięśniowej, także spożywajmy większą ilość substancji o charakterze przeciwzapalnym.
Produkty zawierające:
UNS
OMEGA 3-6-9 + WIT. E 60 kaps.Kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 w połączeniu z witaminą E są zestawem korzystnie wpływającym na organizm. Wspierają pracę mózgu, stabilizują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają wzrok. Zmniejszają objawy chorób autoimmunologicznych, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, pozwalają utrzymywać skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji, opóźniają procesy starzenia. Suplementacja jest wskazana osobom starszym, ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi i mające problemy skórne.
- Obecnie brak na stanie